6 Ağustos 2014 Çarşamba



Ben küçükken babannem köydeki evimizi sevmeyip illa şehir diye tutturmuş;şehirde kaloriferli evine kurulup köydekilere hava atarken bile gizli gizli geleneklerini yürütmüştü.O geleneklerinden biri de yağlı biber turşusu olurdu. Bu turşu yapılırken ev buram buram yağ sarımsak ve sirke kokar çünkü hepsini bir tencerede kaynatmak suretiyle yapılır.Evi kokutacağına git miss gibi köyünde biberlerini yetiştir,kocaman bahçende kazanda kaynat işte turşuyu.. Bahçedeki biberlerimiz fazla gelince toplayıp yağlı biber turşusu yapıp kışlık hazırlıklarına ilk adımımı atmış oldum. sarımsakları kıştan ekip baharda toplayıp kurutmuştum zaten. Siz de babannem gibi evi mis gibi turşu kokutup kaloriferli evimizde geleneklerimize bağlı yaşayalım derseniz işte tarif efendim; 

-yaklaşık 2 kg biber 
-1 su bardağı sirke
 -yarım çay bardağı tuz 
-2 su bardağı su -1 su bardağı sıvı yağ
 -keyfinize göre maydanoz ve sarımsak 

 yağ,su,tuz,sirkeyi bir tencerede kaynatıp biberleri içine atıyoruz.rengi değişene kadar karıştırarak pişiriyoruz.rengi çok dğeişmesin ama koyu yeşilden bir ton açılsın işte.rengi değişen biberleri tepsiye alıp üzerine sarımsak ve doğradığımız maydanozları da ekleyip soğumaya bırakıyoruz.soğuyan biberleri kavanozlara alıp tenceredeki suyu da üzerine paylaştırıyoruz.kapaklarını sıkıca kapayıp saklıyoruz. bu turşu istenirse hemen de meze olarak yenebiliyor beklemeye gerek yok.

 zoi sen biber seviyor musun dersen
- hiç yemedim :)ama annemler bayılır

1 yorum:

Zeynep dedi ki...

Senin yazılarını okumayı özledim Zoi, ne güzel masal gibi anlatıyordun hep yaşadıklarını. Şimdi bloğuna gelip hala bir şeyler yazdığını ve bu yazının ilk satırlarını okuduğum anda yine o eski yazılarında hissettirdiğin samimiyeti görmek mutlu etti beni.